KOMMUNKOREOGRAF TJÖRN 

En del i Kompani Catapults arbete som Kommunkoreografer är ett communitydansprojekt. Ett projekt där Tjörnborna är med och skapar dans. Där ska Catapult möta olika samhällsviktiga grupper för att samla på sig rörelser och sedan ta med sig dessa rörelser in i en process skapandeprocess. 

  Kompani Catapult har valt att döpa projektet till Symbios, just för att trycka på hur viktigt samarbetet och samlivet som finns på ön är. Inspiration av havet, miljö och klimatet gav oss idén om att jobba med snäckor och dess pärlor som ett övergripande tema och metafor. Snäckan skyddar pärlan, vad skyddar du? Är pärlan samhällsviktig och det är därför du skyddar den, eller är du samhällsviktig som skyddar något?

#KOKOTJÖRN

Nedan kan du följa Catapults communtyprojekt på Tjörn och följa med på mötena och rörelserna som skapas längst resans väg. Vad är samhällsviktig för dig? Vem är din superhjälte? Vad skyddar du?

Berätta gärna för oss!

Lär dig dansen, filma och lägg upp med hashtagen #tjörndansen och #kokotjörn

LÄR DIG TJÖRNDANSEN!

2022-08-18

Idag har vi varit ute och städat stränderna längst Skaboholmen tillsammans med Strandstädarna. 

Fantastiskt att få träffa dessa superhjältar och ta del av deras otroligt viktiga arbete! 

Vi fyllde sex stycken säckar med skräp. Allt ifrån hjälmar, broderade dukar, plast, 12 meter tamp, frigolit och tandborstar. Saker som verkligen inte hör hemma längst kusten, eller hur? 

Vi pratade mycket om hur och varför skräp hamnar där det hamnar. Hur viktigt allas arbete kring att inte skräpa ner och hur vi tar hand om vårat skräp har betydelse. Inte bara här på Tjörn, utan i hela Europa. För så är det faktiskt, skräp från hela Europa hamnar i mängder längst den Bohuslänska kusten. 

Vi avslutade dagen med att dansa, och självklar dansade vi Tjörndansen! #tjörndansen

Vill du läsa mer om Strandstädarna och deras arbete?
Klicka här!

2022-08-10

Moa och Madde besökte båten Kvartsita som hade lagt till vid TSS i Skärhamn.

Vi fick en rundtur på båten och även möjlighet att prata med besättningen och höra om deras resa längst kusten och vad det innebär att faktiskt bo och arbeta på en båt. På bryggan intill båten lärdes Tjörndansen ut. När besättningen hade möjlighet deltog även dom och Kapten Viggo bjöd på rörelser inspirerade av båtlivet som vi alla dansade tillsammans. Tack för dansen! 


2022-07-07

Idag träffade vi Matilda från Delta Dance Company som filmade sitt solo från den samhällviktiga dansattacken som vi tidigare i vår skapade tillsammans med ungdomskompaniet. Inspelningen skedde utanför Akvarellmuseet. Tack för en strålande insats Matilda! 

 

Sen var det vidare till Dyrön och Allas scen. Där träffade vi på många dansglada barn som fick dansa som superhjältar. Efter att vi varit superstarka och osynliga så pratade vi om vem som är barnens superhjältar? Svaren kom snabbt: 

"Min pappa för han är så stark att han kan lyfta en hel studsmatta" 

"Min kompis för hon är supersnäll" 

"Min syster!" 

"Min mamma" 

 

Efteråt så gjorde vi ringen större och alla vuxna som tittat på hängde med när vi alla tillsammans dansade Tjörndansen under solens strålar.  

2022-07-01

Agnes och Moa var med på Egnahemsfabrikens evenemang Mat & Prat. Det var trevligt att få träffa John igen som skapade vårt fina dansmärke. Egnahem var också snabba på att lära sig Tjörndansen och bestämde sig för att utmana Billströmska.

2022-06-23

Barnen på Skärhamnskolans fritids tog emot oss med midsommarkransar i håret och målade på kinderna! Vi lärde dem Tjörndansen och de lovade att dansa den runt stången imorgon. 

Ett av barnen berättade efter dansstunden att "min pappa kan också Tjörndansen!" 


På eftermiddagen besökte vi Deltas aktivitet "bubbleballs". Där dansade vi med de barn som väntade på sin tur att få spela. Tack alla barn och vuxna som dansade med oss!

2022-06-17

Kom och lär er Tjörndansen!

Idag befann vi oss på Bryggscenen i Skärhamn för att lära ut Tjörndansen till alla Tjörnbor. Och visst finns det danssugna människor på ön! Wow! Tack för dansen! Vi fick till och med en ny rörelse av Anita från Tjörns Konstförening! Hon tyckte rörelserna i Tjörndansen verkligen beskrev Tjörn i ett nötskal, så den nya rörelsen blev att forma armarna som en nöt. 

 

Vi enades om att små grodorna är ute och Tjörndansen ska rulla på hela ön under midsommar! 


Citat från Tjörnbor:

"Tjörndansen är ju Tjörn i ett nötskal!"

"Dans är alltid roligt!"

"Folk säger att vi kommer till paradiset, men jag säger att vi redan är där"

Efter lunch träffade vi Wilma, simlärare på Låkabadplats under sommaren. Hon berättade mycket om badvett och hur simskola går till. Vi fick höra lite om hur hon plockar brännmaneter för att visa barnen och använder sig av tång för att slippa trampa på havstulpaner. Enligt sägnen finns det även en stor brugd under Tjörnbron som kommer och tar en om en badar ensam!


2022-06-09

Möte med Martin Falklind om havet och livet där i. 

 

Martin gav oss mycket info om fiske och havets botten. Vi fick mycket inspiration till hur vi konstnärligt kan utforska havet och dess varelser med utgångspunkt Tjörn. Vad som är viktigt för att havet, som ju är det som alla Tjörnbor har gemensamt, ska leva och frodas. 


2022-06-06

Nationaldagen & Sillens dag på Klädesholmen!

Ellen och Moa på plats för att lära ut Tjörndansen. Många glada människor och ganska många som hängde på och dansade! Väldigt roligt att få vara en del av en sån viktig dag för Tjörn och Klädesholmen.  


2022-06-04

Förakt till Daniel Adams-Ray i Pilane!

Vi bjöd publiken på dansattacker runt om i parken. Vi inspirerades av konstverken, miljön och människorna på plats. Vilket magiskt ställe att få dansa på! 

2022-06-02

Dagen startade med ett grymt träningspass med Lotta och gänget på Träningskliniken. Vi avslutade träningsstuden med att dansa Tjörndansen tillsammans! Vilka stjärnor! Tack för idag! Och tack för att vi får komma och hälsa på er! #tjörndansen 

2022-05-06

Idag var vi och dansade tillsammans med boende och personal på Kvarnbackens äldreboende. 

Fina möten och mycket samtal om Tjörn och hur livet har sett ut här ute på ön. 


Vi avslutade dansstunden med att dansa Tjörndansen tillsammans! #tjörndansen

2022-04-14


Äntligen var det dags att dra på Superhjältekostymen och besöka barnen på Rönnängs fritids! Ett gött gäng som verkligen gav allt och testade på en massa olika superkrafter!


Vem är din Superhjälte? 


2022-04-07


Idag var det dags för nya Dansattacker och denna gång på Bleketskolan! 

Fantastiskt för oss att få springa på ungdomar vi hunnit lära känna under vårt år här på Tjörn!

Tack för fina möten och samtal! Nästa gång dansar vi tillsammans!!


2022-04-01


Dansattack på Häggvallskolan! 

Catapult dyker upp från ingenstans och försvinner lika snabbt, bara efterlämnar minnet

av en dansattack. Vi vill pigga upp och vara en paus i vardagen! Dansattacken skedde

under elevernas lunchrast, både runt om i skolan men också inne i matsalen. 


Tack Häggvallskolans elever och lärare för att vi fick komma och hälsa på er! 

Mycket spännande tankar och idéer kring vad vår dansattack är och vad den handlar om!


Hoppas vi ses snart igen!

2022-03-31


Idag var det Öppet Hus på Rönnängs Bygdegård! 

Det bjöds på fika, samtalades och självklart dansades. Vi fick b.la. besök av ett äldreboende där vi tilsammans dansade kring våren och allt som hör den till. Våren nalkas, och vi längtar! 


Tack alla tjörnbor som tog er tiden för att svänga förbi! Hoppas vi ses snart igen! 


2022-03-19


Efter 7 veckors hårt arbete var det äntligen dags för premiär av Delta Dance Companys Dansattack.

Från att ha inspirerats med vardagsrörelser från bland andra Sjöräddning, Knep & Knopföreningen och Återvinningscentralen till att utgå ifrån vad som faktiskt är samhällsviktigt för en själv skapade dessa ungdomar denna fantastiska Samhällsviktiga Dansattack. Vilka stjärnor ni är!


Premiärattacken skedde vid Lady Ellen, vidare mot Akvarellmuseet (se film) för att sedan avsluta vid kommunhuset!


Tack för att vi har fått samarbeta med er! 


2022-03-03


Morgonen startade med att vi träffade daglig verksamhet på Kulturskolan Delta och dansade kring temat superhjältar. Väldigt rolig och inspirerande dansstund! Vi pratade mycket om de olika superkrafterna vi testade på att röra oss runt i rummet med och drog flera paralleller till superhjältar vi alla känner till genom film, serier och böcker! 

2022-02-24


Efter lunch bjöd Sjöräddarna Bosse och Elias på en båttur. Vi fick följa med ut i Anncha af Fagerfjäll och pratade bland annat om vad de gör som sjöräddare och om de själva behövt ringa sjöräddningen någon gång. Vi samlade också rörelser från båten och havet som vi tar med oss till DDC och deras skapandeprocess 

 

På kvällen träffade Ellen och Madde Delta Dance Company. Med en härlig energi efter golvuppvärmning gick vi in i improvisation och skapande utifrån delta-dansarnas egna tolkning på ordet "samhällsviktigt". Vi gick därifrån lugna och helt säkra på att denna Dansattack kommer bli fantastisk. 

 

2022-02-17


Under sportlovsveckan har vi varit ute på Myggenäs och Kållekärrs fritidshem och mött barn och unga från förskoleklass upp till åk. 4. Vi jobbade med temat Superhjärtar! Barnen och ungdomarna fick testa på att röra sig med olika superkrafter samt att vi samtalade om vem som är just deras Superhjälte! 


Mycket energi och härliga dansstunder!

2022-02-04


Idag var vi och träffade tre av fyra anställda på återvinningscentralen Heås. De var mycket pratglada och engagerade och delade gärna med sig av sitt yrke. Vi fick lära oss om sortering och hur allt hänger ihop på en återvinningscentral. Deras arbete är väldigt varierande och omväxlande. 

2022-02-03


Moa och Ellen träffade Delta Dance Company.
Dansarna fick skapa rörelsefraser utifrån de rörelser som Kompani Catapult plockat upp hos Knopföreningarna. Vi hittade olika rörelser tillsammans, såsom mönster, upprepningar och olika riktningar. Processen att skapa DDC's egna Dansattack är nu igång! Det känns härligt och var väldigt inspirerande att följa DDC's skapande.  
 

2022-01-25

I veckan träffade vi Knep & Knopföreningens dam- och herrgrupp. Vi fick se och uppleva vad de pysslade med just nu, bland annat tillverkade de sjömanssäckar, smycken och flätade ljuslyktor. Det var superintressant att få känna på all kunskap som fanns i grupperna. Härlig stämning med mycket gott snack och fika. Vi fick dessutom lära oss att knyta en pålstek!

"Tänk vad samhällsviktigt det här är!"

Alla verkade överens om att det är stärkande för det psykiska måendet att ha en sådan här mötesplats.


2021-12-13


Ellen och Agnes smygstartade redan i år med att träffa den första samhällsviktiga gruppen på Tjörn – Sjöräddningen Skärhamn.

Under dagens övning skulle Sjöräddningen ut till havs där vi tyvärr inte kunde följa med. Men de var positiva till ett till möte där vi ska få följa med ut med båtarna. Ett ypperligt tillfälle för Catapult att samla på sig ytterligare rörelser för att sedan ta med till Deltas dansare.


När vi frågade Sjöräddningen vilka de tyckte var samhällsviktiga svarade de Räddningstjänsten! 

2021-11-11

Idag träffade Catapult framtidens dansare på Tjörns Kulturskolan, Delta. Dansarna går under namnet Delta Dance Company och är en utav grupperna Catapult kommer samarbeta mycket under våren 2022. Tillsammans med Delta Dance Company ska Catapult samla rörelser från samhällvsviktiga grupper runt om på ön för att sedan låta dansarna skapa en dansattack.

September 2021 - augusti 2022 är Kompani Catapult KOKO - Kommunkoreograf på Tjörn.

Projektet drivs av Förvaltningen för Kulturutveckling i Västra Götalandsregionen med utvecklingsmedel från Kulturrådet. Temat för året är “samhällsviktigt”. Temat utgår till exempel från följande frågor:

Vilka verksamheter och funktioner är samhällsviktiga? Vad händer när dansen får ta plats och påverka? Hur kan dansen länka samman ett hållbart och långsiktigt samhälle?

Film: Nena Segerbrand, Anepe Photo